Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο Δεκάλογος του σωστού φιλόζωου

Της Στέλλας Πετρίδου*


1. Αγαπάς και νοιάζεσαι και για το ζώο του «γείτονα» και όχι μόνο το δικό σου. Εάν το ζωάκι της διπλανής πόρτας είναι παραμελημένο, τότε θεωρείς ότι το θέμα αυτό αφορά και εσένα και είσαι έτοιμος να προσφέρεις τον εαυτό σου για απάλειψη του προβλήματος.


2. Όταν στο δρόμο δεις ένα ζωάκι αδέσποτο ή χτυπημένο ή υποσιτισμένο, το περιθάλπεις και ψάχνεις να βρεις το σπίτι του, ή ένα καινούργιο ανάδοχο γονέα. Αυτό το πράττεις ίσως με την βοήθεια φιλοζωικής οργάνωσης, αλλά προσφέροντας πρώτα και πάνω από όλα την δική σου αμέριστη αγάπη και προσπάθεια, γιατί και οι φιλοζωικές έχουν εξαιρετικά περιορισμένους πόρους ή/και χώρους ή/και εθελοντές.


3. Αγαπάς και φροντίζεις για όλα τα ζωάκια (γατιά, σκυλιά, πουλιά). Φροντίζεις για παράδειγμα τα αδέσποτα γατιά να έχουν λίγο φαγητό, ή /και λίγο νεράκι ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αφήνοντας ένα μπολάκι με νερό στο μπαλκόνι του σπιτιού σου.


4. Βοηθάς συστηματικά φιλοζωικές ή συναφή οργανώσεις, οι οποίες χρειάζονται την βοήθειά σου στο να βοηθήσουν όσο περισσότερα αδέσποτα ή/και κακοποιημένα ζωάκια γίνεται. Το επίπεδο της προσπάθειας είναι καθαρά δικό σου θέμα αναλόγως του χρόνου που μπορείς να διαθέσεις. Το λίγο, εάν είναι συστηματικό, είναι σημαντικό για τα αδέσποτα ζωάκια.


5. Στειρώνεις το ζωάκι σου, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι η γέννηση ακόμα 8 ή 10 κουταβιών απλά προσθέτει στο υφιστάμενο πρόβλημα υπερπληθυσμού ζώων και αδέσποτων, τα οποία επί του παρόντος στη χώρα μας θανατώνονται κατά χιλιάδες ανά έτος, αφού δεν υπάρχουν πόροι διατήρησής τους, ή δεν υπάρχουν αρκετές οικογένειες για να τα υιοθετήσουν.


6. Προτρέπεις φίλους και γνωστούς σου να επισκεφτούν ένα καταφύγιο ή/και να επικοινωνήσουν με μια φιλοζωική για να υιοθετήσουν ένα κουτάβι ή ένα ώριμο σκύλο. Δεν παράγεις δικά σου κουτάβια για να τα χαρίσεις στους φιλόζωους φίλους σου, γιατί έτσι ένα αδέσποτο χάνει μια ευκαιρία υιοθεσίας και ίσως χάνει και μια καλή ευκαιρία επιβίωσης στο ζεστό και καθαρό περιβάλλον ενός σπιτιού.


7. Φροντίζεις να σημάνεις τον σκύλο σου όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία και διασφαλίζεις ότι ο αριθμός του μικροτσίπ του έχει καταχωρηθεί ορθά στο αρχείο των κτηνιατρικών υπηρεσιών στο όνομά σου (ως ιδιοκτήτης). Εάν το ζωάκι σου χαθεί, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να σε εντοπίσουν και να μην καταλήξει αδέσποτο. Παράλληλα, τοποθετείς στο περιλαίμιο του σκύλου σου μια ετικέτα που αναγράφει το όνομά σου και το τηλέφωνό σου.


8. Φροντίζεις ώστε το ζώο σου να απολαμβάνει τις 5 βασικές ανέσεις που ορίζονται από την νομοθεσία – δηλαδή (α) την απρόσκοπτη παροχή νερού, (β) την παροχή φαγητού, (γ) καθαριότητα, (δ) επαρκή χώρο κίνησης στο χώρο που κρατείται και επαρκή άσκηση, (ε) διασφαλίζεις την προστασία του ζώου από αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, τα παράσιτα κ.λ.π.


9. Έχεις τον κτηνίατρο σου, στον οποίο προσκομίζεις το ζωάκι σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.


10. Δείχνεις σεβασμό προς τους γύρω σου και εφαρμόζεις στην πράξη τις υποχρεώσεις σου ως κάτοχος ζώου, έτσι ώστε να ΜΗΝ προκαλείς αντιδράσεις και παράπονα! Συνήθως τις αντιδράσεις των λιγότερο ανεκτικών συμπολιτών μας τις «πληρώνουν» τα ζώα γιατί αρκετοί ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας καταφεύγουν σε διεξόδους παράδοξες και παράνομες όπως ο δηλητηριασμός. Για παράδειγμα, μαζεύεις σε σακουλίτσα τα περιττώματα του ζώου σου κατά την διάρκεια του περιπάτου και έχεις τον σκύλο σου πάντα δεμένο με λουρί, για να μην ενοχλήσει τον οποιοδήποτε περαστικό, ο οποίος στην τελική μπορεί να μην είναι τόσο ανεκτικός όσο και εσύ.


*Εκπρόσωπος Τύπου
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου